Därför producerar du sämre när du blir mer digital

Inte så låga produktivitetsökningar sedan den industriella revolutionen

Några exempel av flera:

1. Produktiviteten – ett mått på den ekonomiska produktionen per arbetstimme – har inte ökat sedan finanskrisen 2008. Forskare konstaterar att minskad produktivitet har lett till att produktiviteten 2018 låg 19,7 procent under den trend som rådde före 2008. (Guardian, 2020 och Cambridge press, 2020).

”Studier – inklusive en från Storbritanniens centralbank – visar att produktivitetsökningarna inte har varit så låga under så lång tid på 250 år, alltså före den industriella revolutionen bröt igenom. Det spelar roll eftersom ökad produktivitet är själva grundförutsättningen för tillväxt (den har också varit usel) och högre löner”. (Dagens Nyheter 2022)

2. Multitasking kan minska produktiviteten med upp till 40 procent på individuell nivå, enligt American Psychological Association. Det är inte som att tända och släcka ficklampan på mobilen. Det tar alltid tid att komma tillbaka till rätt minne och att få upp farten igen.

3. En samtidsspaning – Jag frågade en kille på ett stort internationellt företags kundservice, hur ofta hans kollegor kollar mobilen under en timme. Han tänkte en stund och svarade: ”Typ tio gånger. Om man inte har träffat en ny tjej eller kille förstås, då blir det oftare.” Jag tänker på alla ”Tack för att du väntar. Du är viktig för oss.”

4. Välj rätt arbetsplats – medarbetarnas produktivitet med ökade med:

  • 14 procent i ett eget rum, jämfört med när de arbetade i öppna kontorslandskap.
  • 16,9 procent när de flyttade sina hjärnor från en öppen planlösning/aktiv zon till en tyst zon i ett ABK.

5. Sociala medier – en genomsnittlig arbetstagare spenderar mer än två timmar och trettio minuter per dag på sociala plattformar, enligt forskning. (Forbes, 2023). Korta mentala pauser under arbetstid är nödvändigt för att vi ska kunna utnyttja våra hjärnors fulla potential. Men här handlar ofta om belöningssystem som är kidnappade och ständigt kräver nya dopaminduschar. Det resulterar för många i övertid och minskad tid för återhämtning.

Vill du veta mer?

Prenumerera på nyhetsbrev, så får du bland annat veta när vi kör vårt första digitala fredagsfika – med hjärnkoll.