Media

OBS! Vi bytte namn från Heppicopter till Cognicopter i februari 2024. Det står Heppicopter i artiklar som publicerats tidigare.

/På Direkten/
Beteendevetaren Tomas Dalström – läsning från papper överlägset bäst!

Jag har intervjuats om varför vi förstår sämre när vi läser på skärm – jämfört med papper. I artikeln medverkar också Anders Hansen och professor Anne Mangen, Universitetet i Stavanger, som jag refererar till i min bok ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”. Hon är en mycket välrenommerad och intressant läsforskare.

Att det ser ut som jag är forskare är fel och jag har kontaktat tidningen.
Läs hela artikeln här  (23-08-24)

/Dagens Nyheter/
Så mycket sämre presterar du på ett stimmig kontor

Tomas Dalström, Heppicopter, och Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, intervjuas i DN.

”… eftersom folk inte förstår att de ska flytta sig så håller inte aktivitetsbaserade kontor i verkligheten.

Orden är Tomas Dalströms. Han är författare, beteendevetare samt verksam med en utbildning som riktar sig till arbetsplatser om hur de kan
ge medarbetarna bäst arbetsro.”

”Tomas Dalström ställer sig frågande till att företag ”bara låter personalen flytta in i aktivitetsbaserade kontor och tror att allt ska
fungera.
– Att de inte utbildar sin personal i hur de ska använda kontoren. För mig är det obegripligt när forskning visar att vi presterar sämre
om vi inte arbetar på hjärnans villkor. U
töver prestation menar Tomas Dalström att det handlar om välmående.”

Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap, poängterar att ”nyckeln ligger i att det ska finnas förutsättningar för att utföra
medarbetarnas uppgifter, och att det finns rum och zoner för arbete som kräver koncentration.”
Du kan läsa den här om du är prenumerant.
(2023-04-16)

/Akavia Aspekt/
Kostnaden för att bli störd på jobbet

Kan kosta 63 000 kronor per anställd

Kontorslandskap och aktivitetsbaserade arbetsplatser är populära – främst för att de är billiga per kvadratmeter. Men om man tar med störningar och minskad produktivitet i kalkylen kan de bli en dyr affär, enligt beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström.
Läs hela artikeln

/Linkedin/

”Bra artiklar, viktig kunskap du förmedlar!” 😊
Helena Jahncke, docent i arbetshälsovetenskap.
Hon var den första av ett 50-tal forskare och andra experter, jag har intervjuat, som hade undersökt och kunde visa vad olika distraktioner kostar – när man arbetar i ett kontor och samtidigt hör en röst som stör.

/Fastighetsnytt/
Beteendevetaren ger kontoret underkänt: Utgå från hjärnan – allt annat är galet.

Svenska bolag förlorar miljarder på störande kontorsmiljöer varje år fast studier visar att prestationen ökar i egna rum jämfört med delade ytor och tysta zoner. ”Pengarna försvinner snabbt om ytorna inte planeras utifrån hjärnans villkor”, säger beteendevetaren och författaren Tomas Dalström.
Du kan läsa den här. ( 2022-12-08)

/HR-nytt/
Utmaningen i att byta till ett aktivitetsbaserat kontor”

Tomas Dalström är föreläsare, författare och journalist med inriktning på hjärnan. Han har specialiserat sig på när, var och hur vi arbetar som bäst och VARFÖR. Här kommer hans tredje krönika på HRnytt.
Du kan läsa den här. ( 2022-11-29)

/HR-nytt/
Läser du fördomsfritt? – om män och kvinnors texter

Du läser en text och kan snabbt avgöra om den är bra eller dålig. Om personen, som skrivit den, exempelvis ska få jobbet eller inte. Men vad grundar du egentligen ditt beslut på?
Du kan läsa den här. ( 2022-09-23)

/VD-tidningen/
Lönsamheten påverkas när vi inte arbetar på hjärnans villkor

Beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström har han gjort en detaljerad sammanställning, som utgår från forskning, och som visar vad det kostar att inte arbeta på hjärnans villkor. Och om du vänder på myntet hur stor vinsten blir.

Artikeln toppar ”Veckans mest läsa” i 20 dagar.
Du kan läsa den här. (22-08-23)

/HR-nytt/
Fortsatt semester om hjärnan själv får välja

Min första krönika i HR-nytt.

Hjärnan föredrar att ligga i en hängmatta och låta tankarna avlösa varandra. Att vara koncentrerad och fokuserad är en psykisk ansträngning för hjärnan, så det är inte konstigt om du tycker att det är svårt att komma i gång efter på semestern.
Läs hela krönikan (22-08-15)

/HR-nytt/
Bli bästa vän med din hjärna

Hur kan vi använda vår hjärnas fulla potential och samtidigt öka vårt välmående och vår kreativitet? Beteendevetaren Tomas Dalström har lagt en stor del av sitt liv på forskning om hjärnan. Resultatet är bland annat en enkel modell, som visar NÄR våra hjärnor fungerar som bäst och VARFÖR de gör det.
Läs hela artikeln. 22-06-23)

/Starta och driva företag/
Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé. Håller dina drömmar på att gå i uppfyllelse? Vill du förbättra oddsen att lyckas. Då ska du läsa det här.

– Det finns två effektiva och receptfria kurer, som gör det svårare att lyckas: multitasking och öppna kontor. Ett exempel: din kreativitet minskar när du blir störd i ett öppet kontor.
Läs hela artikeln (22-05-23)

/Dagens Industri/

” …Vi gick också en utbildning online tillsammans som handlade om hur hjärnan fungerar, uppdelad på 20 pass. Det blev en bra samlingsplats.”

(Sveriges Bästa arbetsplats 2022 har gått Heppicopter-utbildningen)
Läs mer här (22-03-28)

/Dagens media/
Jan Berkö: ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”

”Läs gärna rubriken en gång till; Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Jag har lånat den från en bok av Tomas Dalström som utkom 2017. När jag nu ser den uppmärksammade ”The Social Dilemma” på Netflix så tänker jag att allt detta skrev Tomas om för tre år sedan, med skillnaden att det har accelererat.
Läs hela artikeln här

/Publikt/
Okunskap om hjärnan bakom tron på kontorslandskapets förtjänster

Människor behöver lugn och ro för att prestera som bäst när de har krävande arbetsuppgifter. Att anställda stämplas som ”bakåtsträvare” när de klagar på att de har svårt att jobba i öppna kontorsmiljöer visar att det krävs mer kunskap om hur hjärnan fungerar, skriver författaren och journalisten Tomas Dalström.
Läs hela artikeln här

/HR  People/
Låt hjärnan jobba i fred

Det öppna kontorslandskapet kostar mer än det smakar, anser föreläsaren och författaren Tomas Dalström. Anpassa arbetsmiljön efter hjärnan! Under sin tid på en reklambyrå bad Tomas Dalström om att få ett eget rum, men fick höra att »ni copywriters är så himla känsliga«
Läs hela artikeln här

/Jobb360-podden/
”Man bygger in en störningsfaktor på en gång”

Tomas Dalström berättar om det som stör på jobbet.
36 minuter om VARFÖR du är mindre effektiv i ett öppet kontor.
Lyssna här

/Resumé Insikt/
Experterna eniga: Öppet landskap katastrof för lönsamheten

I en tidigare artikel i Resumé har han tillsammans med forskare räknat på vad man kan spara i pengar genom några procents produktivitetsökning av personalstyrkan. Detta ger förstås en direkt betydelse för bolagets vinst och påverkas, enligt Dalström, av kontorsmiljön.
Läs hela artikeln här

/Göteborgs-Posten/
Öppna kontorslandskap stör hjärnans koncentration

 

Dagens många gånger bristfälliga tekniska lösningar och öppna planlösningar, där de anställda inte förstår att de blir störda – och därför inte går in i ett tyst rum – sänker produktiviteten år efter år, skriver Tomas Dalström.

Paul Clark skriver att debatten om öppna kontor är alarmistisk. En klappa-idioterna-på-huvudet-attityd som är nedlåtande. Lika nedlåtande som att den som vill förbättra företagens möjligheter…
Läs hela debattartikeln här.

/Göteborgs-Posten/
Öppna kontor riskerar bli en dyr affär för arbetsgivaren

Ekonomin är ett viktigt argument för öppna kontor, men forskning visar att det snabbt kan bli röda siffror, skriver Tomas Dalström.

Om en persons produktivitet minskar med sex minuter per timme under tio månader på grund av olika distraktioner, motsvarar det samma summa som organisationen betalar i personalkostnad för en månads arbete…
Läs hela debattartikeln